Jak probíhá výživa kojících a těhotných žen v jičínské nemocnici
13. Říjen 2014
Jídelníček kojících a těhotných žen obsahuje navýšené potřebné množství bílkovin v podobě mléčných výrobků, dostatečné množství ovoce a zeleniny. Energetický příjem pro rodičku je podle doporučené normy Světové zdravotnické organizace 10 800 kJ. Speciálně vytvořený vyvážený jídelníček je označen dietou číslo 17.
Strava je rozvržena do šesti porcí a zvolené potraviny jsou nenadýmavé a nedráždivé. Pitný režim je na oddělení zajištěn čerstvým čajem, který je matkám volně k dispozici. Mléko je každodenní součástí jídelníčku.
Ženám, které mají specifická omezení nebo přání (makrobiotická, vegetariánská strava) je k dispozici nutriční terapeutka, která s maminkou sestaví individuální jídelníček dle jejich potřeb a požadavků.